Až nyní jsem se dostal k celkovému vyhodnocení expedice s elektroautem Smart ForTwo Coupe typ 453 (4.generace) při cestě z Prahy do Beskyd.

Bohužel jsem si nepozačíl úplně všechny údaje jak časové tak energetické, takže jsem některé údaje musel aproximovat, ale myslím že to celkem sedí.

Celá cesta 406 km sežrala zhruba 69kW a stála necelých 250,- Kč na palivu. Částečně i díky tomu, že poslední nabíjení u Kauflandu v Novém Jičíně bylo zadarmo (jinak by stálo cca 50 Kč). Pokud bych jel stejnou cestu svým fosilním Multivanem při spotřebě 10 litrů nafty na 100km při ceně 35 Kč za litr tak bych zaplatil 1.400 Kč za naftu.

Cesta trvala 10 hodin (fosilním autem bych to s jednou zastávkou zvládl za cca 4 hodiny. Přepočteno na peníze a čas jsem za ušetřených cca 1.100 Kč zaplatil 6 hodin času. Hodina mého času mě tedy stála 183 Kč. Pokud tedy za hodinu vyděláte méně než 183 Kč tak se takové elektroauto s prťavým dojezdem vyplatí i na takové dlouhé trasy. A naopak 😉. Ale k tomu samozřejmě tento model určen není.

A na závěr tabulka pro zvídavé: